מרחק העצירה הינו חלק מרכזי ובולט בעת נהיגה והוא מורכב משני מאפיינים עיקריים: מרחק תגובה ומרחק בלימה. להבין את שני אלו יכול לסייע לנהג בשיפור יכולות הנהיגה והבטיחות האישית, כמו גם בשמירת בטיחות הולכי הרגל ונהגים אחרים על הכביש.
מרחק התגובה מתייחס למרחק שהרכב עובר מהרגע שהנהג מבחין בצורך בעצירה, עד הרגע שבו הוא לוחץ על דוושת הבלם. זהו תהליך התלוי בעיקר בזמן התגובה של הנהג, שיכול להיות מושפע מהמון גורמים כמו עייפות, קשב, ותגובה לאירועים לא צפויים. שיפור מרחק התגובה יכול להעשות באמצעות הגברת הריכוז בכביש והכנה מנטלית והכנת הרגל לפעילות מידית.
מרחק הבלימה, לעומת זאת, הוא המרחק שהרכב עובר מרגע הלחיצה על הבלם ועד לעצירה מוחלטת. מרחק זה מושפע רבות מתנאי הכביש, מצב הצמיגים, מערכת הבלמים והמהירות בה נסע הרכב לפני הבלימה. שמירת מצב שמיש וטוב של מערכות הבלימה והצמיגים וכן התאמת מהירות הנסיעה לתנאי הכביש יסייעו לצמצום מרחק הבלימה לרמות בטוחות.
שילובם של מרחק התגובה ומרחק הבלימה משלים את התמונה של מרחק העצירה הכולל, ומלמד אותנו על חשיבות התכנון מראש, ההכנה לאחריות הנהוגה בכביש, והאימוץ של הרגלי נהיגה בטוחים ומודעים.